Despre Edu-Fun.ro
Prin joacă, despre lucruri serioase care ne dau de furcă la orice vîrstă: emoții, comunicare, conflicte și idei preconcepute.
Suport clienți
© 2021 - 2022 - Edu-Fun.ro. Toate drepturile rezervate. Web design de Professional People
Joc anti-bullying
Haideti sa aflam mai multe despre fenomenul bullying…
Bullying-ul este o situatie in care un copil (sau un grup de copii) il “ataca” fizic, verbal, relational sau prin cyberbullying pe un al copil sau chiar pe mai multi. Copilul care recurge la astfel de actiuni tinde sa se simta superior fata de colegii sai, astfel incat recurge la comportamente usor vizibile sau chiar greu de detectat. Deseori apare cazul in care mai multi copii formeaza un grup, iar actiunile lor sunt indreptate impotriva unuia sau mai multor copii, in general impotriva acelor copii cu o atitudine submisiva sau pe care ii percep ca fiind vulnerabili.
Astfel, exista mai multe tipuri de bullying:
Bullying-ul este un fenomen ce apare cu o frecventa destul de mare in randul copiilor din Romania. Jocurile care pot face referire la bullying sunt de diferite tipuri. Practic, orice joc ce are ca principiu de baza prezentarea, intelegerea si gestionarea emotiilor poate fi luat in considerare atunci cand vorbim despre bullying.
Dar cum pot adultii sa le vorbeasca mai usor copiilor despre bullying?
Atunci cand vorbim despre cuvinte rautacioase, lovituri si alte comportamente / atitudini prin care un alt copil este ranit nu neaparat fizic, ci si emotional, este foarte important sa stim ce putem face pentru a-l ajuta nu doar pe cel care joaca rolul de victima, ci si pe copilul care „ataca”. Fiindca, pana la urma, si copilul care este agresiv (fizic sau verbal) are nevoie tot de un adult care sa il sprijine si care sa il ajute sa isi gestioneze emotiile, nicidecum sa il excluda sau sa il pedepseasca.
Poate ca unii dintre dumneavoastra va ganditi „Dar de ce sa nu-i pedepsim pe cei care musca, lovesc sau isi bat joc de alti copii?” si este normal sa va ganditi la astfel de intrebari. De aceea, va oferim urmatoarele explicatii:
Din punct de vedere neurologic, creierul unui copil nu are toate zonele atat de bine dezvoltate, incat sa poata ajuta mintea si corpul in controlul anumitor stari. De aceea, copiii au nevoie de explicatiile noastre (oferite nu doar o data, ci de atatea ori, pana cand se familiarizeaza cu ele si le integreaza intr-un mod profund) si, chiar daca sunt mai inchisi in ei (cu o tendinta mai mare spre a retine emotiile) sau mai deschisi, indrazneti ori pur si simplu energici, ei depind in totalitate de suportul psihologic pe care il primesc din partea adultilor.
Stim ca nu este usor sa le oferim mereu explicatii „pompoase” despre emotii, comportamente si ganduri, pentru ca nici noi, la randul nostru, nu am fost (majoritatea) invatati despre aceste lucruri. Insa, daca intelegem din punct de vedere cognitiv aceste informatii, le repetam si suntem consecventi (ne tinem de treaba), rezultatele nu vor inceta sa apara!
Astfel, este important sa intelegem si sa le transmitem si copiilor nostri / cu care lucram faptul ca:
Asadar, dragi „oameni mari”, va sfatuim sa consultati aceasta brosura de fiecare data cand simtiti nevoia unui mic ajutor in ceea ce priveste gestionarea emotiilor si comportamentelor copiilor dumneavoastra si, bineinteles, sa aveti incredere in propriile voastre forte! Sunteti cei mai buni parinti care puteti fi pentru copiii vostri! Aveti incredere in trairile dumneavoastra, puneti in aplicare aceste mici recomandari si nu uitati sa va jucati! Zilnic, natural, fara telefoane si alte dispozitive, fiind doar voi cu cei mici si, cine stie, poate chiar cu acest joc alaturi.
Va dorim sa aveti parte de multa distractie si de cat mai multe emotii pozitive!